Insparken HT 2020 dag 2-6

Uppropet börjar imorgon!

Eftersom det råder en Covid-19 pandemi har vår årskull på ca 120 antagna studenter blivit indelade i tre föreläsningsgrupper (ca 40 personer i varje grupp). Det betyder att en stor del av våran undervisning kommer att istället ske på distans genom att se föreläsningarna på live-stream.

Första lektionen kommer handla om juridisk metod. Och jag har förberett mig genom att ha läst de första 50 sidor ur ”Praktisk juridisk metod” skriven av professor Bert Lehrberg.

För er som är nyfikna på upplägg av litteraturen så ser den ut såhär med tillhörande litteraturhänvisning som publicerats på vår studieplatform canvas:

8.2 Litteratur

Den obligatoriska kurslitteraturen finns tillgänglig via ditt välkomstbrev. Gå in på rubriken som heter ”Programmets upplägg” och klicka på första kursen. Där finns en rubrik som heter ”börja kursen”, klicka på kursplanen så finns till höger i bild en länk som heter ”Kurslitteratur”. Utgångspunkten på alla kurser är att ni ska läsa all kurslitteratur från början till slut. Det kan förekomma att lärare anger att ni kan läsa vissa avsnitt mer översiktligt eller t.o.m. hoppa över något avsnitt. Nedan följer några specifika råd om litteraturen till den här kursen. För introduktionen till studier i juridik har vi valt en bok med fokus på juridisk metod: Praktisk juridisk metod av Bert Lehrberg. Av erfarenhet vet vi att detta är det viktigaste som studenterna kan lära sig under sin studietid och desto bättre ni kan detta desto bättre jurister kommer ni att bli.

Förslagsvis inleder ni kursen med att läsa denna bok. Vi vill även tipsa om två andra böcker vilka kan användas som referensböcker: Finna rätt av Ulf Bernitz m.fl. samt Tolkning och tillämpning av Samuelsson & Melander (den senare har dock några år på nacken och kan ibland hänvisa till inaktuell lagstiftning). Tänk på att ni direkt vid kursstart behöver lagbok.

För undervisningen i civilrätt med huvudinriktningen allmän avtalsrätt, kursens största moment, används fyra böcker; Malmströms Civilrätt, Avtalsrätt I av Axel Adlercreutz m.fl., Avtalstolkning av Bert Lehrberg och Standardavtalsrätt av Ulf Bernitz.

Vi rekommenderar att ni börjar med att läsa Civilrätt, särskilt kapitel 2-3 (Civilrättens begrepp och problemlösning och Personrätt), kapitel 4 (Allmän förmögenhetsrätt) samt kapitel 5 (Avtal och andra rättshandlingar. Allmänna principer). Om ni har en annan upplaga kan det hända att kapitlen har andra nummer. Boken ger en enkel introduktion till dessa frågor. Sedan rekommenderar vi att ni fortsätter med Avtalsrätt I som behandlar de centrala frågorna inom den allmänna avtalsrätten med fokus på rättshandlingars tillkomst och ogiltighet samt Standardavtalsrätt. Därefter bör ni läsa Mellqvists bok i processrätt eftersom detta moment följer efter de inledande delarna i allmän avtalsrätt. Efter momentet i processrätt läser ni Avtalstolkning. Allmänt ser vi helst att ni använder er av den senaste upplagan av kurslitteraturen.

Om ni väljer att använda er av en äldre upplaga är det ert ansvar att kontrollera skillnader jämfört med den senaste upplagan. UB brukar ha några exemplar av kurslitteraturen, men tänk på att det kan vara väldigt lång kötid på dessa böcker. I samhällsvetarhuset på campus finns en bokhandel för begagnad kurslitteratur. Ofta finns också en möjlighet att köpa litteratur av äldre studenter. Sedan kurslitteraturen för kursen fastställdes har några böcker utkommit i nyare upplagor. Som konstaterats ser vi helst att ni använder er av senaste upplagan, men just beträffande dessa böcker har det inte sket några större förändringar varför även tidigare upplagor går bra.

När det gäller lagboken bör denna vara så aktuell som möjligt. Helst bör den vara av den senaste utgåvan, dvs. 2020 års utgåva. Ni kommer inse att lagtext många gånger är en färskvara och att en lagbok som var aktuell i januari kan innehålla en del inaktuell lagstiftning efter några månader. Under den första kursen kan dock påpekas att lagstiftningen inom allmän avtalsrätt – när sådan finns – ändras väldigt sällan och att rättsutvecklingen primärt sker genom rättspraxis. Inte heller lagstiftningen inom civilprocessrätt ändras särskilt ofta. Under T1:2 kommer ni att studera konstitutionell rätt och där ligger det i sakens natur att lagstiftningen inte ska ändras så ofta. Det är därför möjligt att köpa en något äldre lagbok för den första terminen och sedan köpa en ny lagbok under början av 2021 när de nya lagböckerna kommer. Denna första termin är dock ett undantag i fråga om lagtext, inom många rättsområden kommer ständigt ny lagstiftning vilket kräver att ni alltid har aktuell lagtext.”