Kuriosa: Högsta domstolens verksamhetsberättelse 2023 är här!

Som ny juriststudent kan det verka som om Högsta domstolens verksamhet är höljd i dunkel. För att försöka avmystifiera denna instans brukar jag årligen läsa deras verksamhetsberättelse. Jag tror att det kan vara nyttigt att skapa sig en bild av vad Högsta domstolen är och hur den fungerar, och att denna domstol i grunden fungerar som vilken annan arbetsplats som helst.

Sammanfattning av verksamhetsberättelsen 2023:

  • En fastsäkerhetskontroll har nu installerats i domstolens entré.-*

  • Ett särskilt utrymme har nu gjorts för frihetsberövade, något som har saknats tidigare.

  • Högsta domstolen har drygt 90 stycken anställda och bara 70 av dem arbetar i deras lokaler på det bondeska palatset. Resterande 20 personer tjänstgör på distans från Lund och Göteborg.

  • Det är en handfull besökare som varje dag vänder sig till domstolen, t.ex. med frågor om målen eller med begäran om att få ut allmänna handlingar. Ibland vill någon part lämna in ytterligare material i ett pågående mål eller lämna synpunkter. Under ett verksamhets år tar HD emot ett relativt stort antal besöksgrupper. Mestadels besöksgrupper från juridiska fakulteter runt om i landet, anställda vid domstolar och andra statliga myndigheter. Utländska jurister som deltar i utbytesprogram är också ofta intresserade av att besöka HD.

  • HD tog emot 9000 mål under 2023 varav 114 stycken fick PT och 88 av målen blev prejudicerande.

  • Intervju med två justititeråd: “Vet man i förväg vilka mål som kan komma att bli uppmärksammade?”

    • Agneta: “Vissa måltyper som alltid kommer att dra till sig stor uppmärksamhet är sexualbrott och vissa grova våldsbrott. De målen berör många på ett allmänmänskligt plan. Sedan finns det mål som rör en specifik rättsfråga, men som får betydelse för många medborgare. Till exempel Girjasdomen (NJA 2020 s. 3) om en samebys rätt att upplåta jakt och fiske.”

    • Stefan: “Ett uppmärksammat mål sätter press på hela domstolen när allmänheten vill ta del av allmänna handlingar och media vill boka tid för intervjuer. I Girjasmålet var det också den första, och hittills den enda, gången som HD bestämde att det skulle hållas en presskonferens i samband med att domen meddelades. Eftersom intresset var stort för domen var det viktigt att direkt kunna sammanfatta och förklara utgången för media och allmänheten.”

  • Stefan: “Det är klart att jag är medveten om de konsekvenser som våra avgöranden får. De domar som HD meddelar läses med en finkalibrerad lupp och kan börja leva egna liv. Det här blir särskilt tydligt när det finns uppfattningar om att lagstiftningen brister på ett eller annat sätt. Då kan kritik riktas mot oss för vårt avgörande och det glöms bort att vårt jobb är att uttala vad som är gällande rätt. Men språket kan ibland vara ett trubbigt verktyg och det kan vara svårt att uttrycka sig på ett sätt som är både tillräckligt tydligt för de som ska tillämpa lagen, och tillräckligt tillgängligt för den breda allmänheten. Ibland kan konsekvenserna av ett avgörande börja visa sig först när det tillämpas av underinstanserna.”