Första veckan på juridiska programmet avklarad
Så då var första veckan på juristprogrammet avklarad
Det har varit en intensiv vecka skulle jag och många andra på programmet nog vilja påstå. Inte i den mån att man helt blir bombad med jättemycket plugg på en gång (dock kan det på denna punkten nog är det där relativt till de som ä bättre anpassad och duktigare på att studera) men intensiv för det är så mycket nytt som man ska lära sig, förhålla sig till och så många nya omkringliggande saker man fått att göra. Ett par faktorer till detta, tror jag är:
Insparken: Det är väldigt mycket aktiviteter runt insparken som som pågår vid sidan om studiernas schema. Det är ca 120 personer i en årskull här i Umeå som man börjar kretsa runt. Det tar en del resurser att vara social aktivt och lära känna nytt folk.
Ny stad (och nytt liv): För många så är det en ny stad och ett nytt liv och det är många nya saker som fortfarande måste göras och fixas t.ex. fia med lägenheten, möbler, ingå avtal, orientera dig i staden, till din nya livssituation, inför och under första veckan (vad jag märkt så är det många som flyttade hit veckan innan eller ett par dagar innan studierna började).
Nytt sätt att förhålla sig till ett nytt ämne: Vad jag observerat är att majoriteten som börjat på juristlinjen inte har studerat eller plockat några poäng på ett universitet tidigare. Jag får intrycket av att majoriteten i min kull så är det första gången som studerar juridik och för den delen öppnat och försökt läsa i en lagbok. Givetvis finns det undantag till detta och det finns de som har gått JIK:en och JÖK:en. Några verkar också ha en eller två kurser av juridikstudier i bagaget från gymnasiet. Men för de allra flesta är det något helt nytt - ni som har studerat tidigare vet ju att det allra svåraste med studera är ett ämne du aldrig befattat dig med tidigare. Det judiska språket är också ett helt nytt språk att hantera. Har märkt att det är lite svårt att bara hoppa in i de juridiska terminologier sådär. Här behövs det mycket vana tror jag.
Tips för att överleva juristprogrammets första veckan i Umeå.
Eftersom programmet endast har historia och samhälle som behörighetskraven finns det inga kvalifikationer på förkunskaper att börja programmet med. Detta tycker jag är synd och illa - jag förstår att det även skulle kanske begäras för mycket av att man skulle behöva tvinga människor till att avklara juridiska kurser på komvux bara för att vara behörig till juristprogrammet. Men samtidigt tycker jag att studenterna hade gynnats rejält om de hade behövt läsa 100p civilrätt på gymnasiet tidigare. Kanske är intresset av att lägga till en ytterligare kurs är för resurskrävande inte i proportion till den nytta det skulle ge. Men rent pedagogiskt så skulle det gynna studenterna väldigt mycket.
Läs en introduktionsbok till juridik. Jag skulle vilja rekommendera: “Malmströms Civilrätt”, dels för att boken är nästan 100 år gammal och därmed att den har blivit omarbetat så många gånger att den gör boken väldigt lätt att förstå. Dels för att den är skriven som en kort introduktion till juridik (åtminstone civilrätt). En annan bok jag skulle rekommendera är “Rättsregler “av makarna Hydén. Detta är för att det är ungefär det som står i den boken som man kommer att få lära sig på programmet den första veckan. Jag känner att jag förlorade en hel effektiv studievecka av för att jag kände mig helt och hållet tvungen att försöka få mig ett begrepp av att börja från steg 0 av juridik så att jag ens skulle kunna greppa det material som vi skulle studera på denna första veckan av programmet. Hade jag vetat det tidigare hade jag läst ut denna boken innan jag började. Boken ger en överblickbar och överskådlig introduktion till juridiken. För det är just det som du behöver i början om du inte har läst juridik förr när du ska försöka orientera dig i ett nytt ämne. Introduktionen på första veckan av juristprogrammet är undermålig om fan.
Nå väl - Fokus den första veckan på juristprogrammet har varit
Den första veckan så får man även höra ges lite introduktion på juristens yrkesroll och vad de kan tänkas arbeta med. Samtidigt har vi även fått lära oss:
Hur man praktiskt arbetar med en lagbok och söker i den juridiska databasen “JUNO”.
Hur man på ett korrekt sätt refererar till lagar i brödtext.
Rent generellt vad det finns för olika typer av lagar och skillnader mellan dem.
Hur det svenska juridiska systemet är uppbyggt.
Hur lagar skapas och hur man hierarkiskt värderar olika rättskällor.
Praktiska case-övningar om hur man löser enkla juridiska frågor och fall.
Jag tror att rent effektiv pluggtid denna veckan varit runt 35 timmar för mig. Jag hade sparat en hel del timmar om jag inte hade behövt slösa tid på att läsa litteratur utanför kursplanen.