Insparkens avslut HT 2020 och min samlade bedömning om programmet så här långt

Insparkens avslutning

Middag till faddrarna

Då var insparken slut och vi studenter firade med att förbereda och tillaga en middag till våra faddrar på insparken. Jag kom med ett förslaget att vi kunde laga en typ guacamole/salsa hamburgare´tillhörande med pommes och dip. Min liga nappade på det och jag hjälpte till med planering angående maten, inköp och tillagning under dagen. Det blev en lyckad och rolig tillställning hemma hos en i våran insparksliga. Något jag hört efteråt från andra insparksgrupper är att tacos och hamnburgare brukar en ganska vanlig middag som man väljer att laga på dessa tillställningar.

Det finns lite av en tradition med själva denna middagen när insparksgrupperna bjuder sina insparksfaddrar på middag, en av dessa traditionerna är att både faddrar och junisar ska skriva ett träffande och humoristiskt rim på en papperstallrik för var och en fadder och sedan läsa upp dem under kvällen. Vi i vår insparksgrupp hade dock inte gjort detta till våra insparksfaddrar eftersom vi fick höra om denna tradition precis innan middagen så det blev försent för oss att skriva ihop något - vilket var lite synd, men våra insparksfaddrarna hade i alla fall skrivit ihop varsitt rim till oss. Så här såg det rimmet ut om mig (se bild nedan):

Min tallrik från faddrar

*[“Dammen” här ovan är en referens till den dammen som ligger på campus och som vi under insparken fick uppdrag att någon i ligan skulle hoppa i för att plocka poäng i tvälingen mot de andra ligorna. Jag körde ett smakprov på att göra det där två gånger.]

Avhopp på juristprogrammet

Vid kursstart fanns det 127 studenter registrerade på kursen. Efter tre veckor på juristprogrammet har 12 personer än så länge hoppat av utbildningen. Känner inte till orsakerna för alla men har hört om två personers avhopp än så länge: Ena var en tjej (från Stockholm) som hade stått på reservlistan på juristprogrammet i Stockholms universitet. Hon hade till sina förhoppningar fått bekräftelse av att ha kommit in genom reservantagningen nu (eftersom hon är från Stockholm tyckte hon nog det var mer lämpligare att gå där). Den andra var en tjej (som jag ej vet vem det är) som bara yttrade som om att hon hade fått “ändrade livsförhållanden” där hon mer eller mindre packade ihop och stack i från Umeå.

Åldersvariationen i vår ”klass”  är mellan 18-37 år med en medelålder som jag skulle uppskatta till på ca 21 års ålder. Jag tillhör dem som äldre studenterna eftersom är över 30 år.


Mitt intryck av vad som krävs för att klara studierna så här långt

Det är en väldigt läs-intensiv kurs så det krävs disciplin för att man ska klara den. Men jag tror också det är nog där gränsen går för att kunna klara programmet. Min första bedömning så här tre veckor in är att man inte måste vara vara särskilt begåvad eller smart för att komma in eller klara programmet (själv fick jag bara 1.25 på HP) och det verkar gå bra.

En annan sak som jag också är förvånad över så här med min första termin att plugga på ett universitet är den pedagogiska förmågan bland olika föreläsare men även seminarium-handledare kan vara av så varierande kvalitet. Fast jag borde inte bli förvånad för detta var någonting som man märkte av på gymnasiet också att förmågan att lära ut bland lärare var även starkt varierande från lärare till lärare.

IMG_0737.jpeg

Mitt intryck är i alla fall att utbildningen till jurist på det stora hela verkar vara en lätt utbildning om: Du är normalbegåvad och du inte har problem med det svenska språket, några bakomliggande inlärnings problem, kan hålla dig till en någorlunda disciplin och det kanske viktigaste att du inte känner dig totalt omotiverad när du läser eller blädrar i lagtext. Det där sistnämnda viktigast tror jag för får du en total avsmak av att läsa lagrum så kommer detta programmet vara en helvetes uppförsbacke för den personen.

Logiken av det juridiska problemlösningarna ligger i språket. Rent intellektuellt är det inte speciellt svårare eller djupare än att använda det förmågor i språket som du redan förvärvat och kultiverat från din tid i grundskola och gymnasietid (speciellt svenska 1-3 kurserna). Många av dessa färdigheter såsom läsförståelse och att skriva uppsats har vi också vidare tränats i under gymnasietiden. En fråga som jag är intresserad i att försöka få svar på är dock är om det då är möjligt att plugga till jurist på egen hand? Hur skulle det vara om man släppte hela utbildningen fri i stället och låta allt material vara tillgängligt på nätet?

[Uppdatering] Under insparken var det två tjejer i min insparksliga som ifrågasatte varför jag satt och pluggade inför kommande föreläsningar på UB. I bedömning av deras reaktion var det föbryllande uttryck som de gav yttring för ”Va, Pluggar du!? Varför det!?”. Så här i efterhand tror jag de inte riktigt landat i studietillvaron än och eftersom det sades under insparken i en insparkskontext så opererade de fortfarande på ett “insparks-schema”. Jag skrev på ett olämpligt sätt om min reaktion till det uttrycket på denna bloggen som när det kom till min vetskap hade uppfattats av dessa snälla tjejerna insåg jag mitt eget klander. Ångrade att jag skrev det där och till de som kände sig träffade har jag bett om ursäkt till.