Idag mailade jag mina tre förslag till förbättringar till den juridiska föreningen (JF) i Umeå (2023)
Allmänt
Eftersom förra årets styrelse avslog de fyra förslagen har jag nu omarbetat dem. Ett förslag har tagits bort, och jag har genomarbetat argumentationen för de tre kvarvarande förslagen, anpassat den efter potentiella invändningar. Därtill har jag även fört resonemang om att vädja till föreningens grundvärden och bifogat bilagor för att stärka min argumentation.
Läxan från förra året
När jag skickade in mina fyra förslag förra året hade jag naivt hoppats att juriststudenter på en universitetsutbildning skulle vara tillräckligt mogna och kapabla att förstå värdet i förslagen och vad de skulle kunna ge medlemmarna på lång sikt. Den förra styrelsen bestod av ett in-nominerat kompisgäng från min årskull (minus ordföranden, som tillhörde ett annat kompisgäng). Att mina förslag avslogs förra året ledde mig till slutsatsen att många av dem som söker sig till de juridiska föreningarna och den kultur som främjas där ofta drivs mer av viljan att addera något till sitt CV än av ett genuint intresse för att införa förändringar och initiativ som systematiskt kommer gynna föreningen, kulturen och göra det roligare och mer meningsfullt för medlemmarna på både kort och lång sikt. Självklart finns det de som drivs av ett kollektivt intresse, men detta är min slutsats efter att ha följt tre olika styrelser under de år jag har studerat. Jag förstår det på ett sätt – människan är i grund och botten egoistisk, och tendensen att söka sig till dessa positioner handlar ofta om (men inte alltid) ganska oerfarna och unga individer som fokuserar på sitt eget intresse. Kanske kommer den nya styrelsen att vara mer mottaglig för mina förslag. Vem vet? Jag gör mitt bästa för att bidra till en förbättring för de som går programmet här i Umeå, och det är något jag verkligen tror på. Givetvis skulle jag kunna ha lagt mer tid på att finslipa argumentationen, men detta är vad jag har tid med just nu, och det får duga. En uppdatering om detta kommer att följa! :-)
“Förslag till den juridiska föreningen (JF) i Umeå, 2023.
Förslag:
1. En guide till juristprogrammet - Insparken är ett enda fenomenalt stort evenemang för de nya juriststudenterna och en speciell tid i livet för en som nyss kommit in på universitet. Ett ypperligt tillfälle att skapa nya kontakter, forma en gemenskap med sina nya kurskamrater, lära känna staden, få någon slags kontroll och trygghet om sin nya livs- eller studiesituation. Kåren med JF i spetsen har lyckats väl med detta med att integrera studenterna när det påbörjar T1. Även JF har lyckats hyfsat väl med att ytterligare hålla små föreläsningar i att försöka förbereda de nya studenterna med tips inför basgruppsarbeten, tentaplugg på T1 och studietips på T2. Men just denna bit med att förbereda studenterna på sina studier i juridik och sin nya studiesituation skulle kunna förbättras avsevärt för att förbereda de nya studenterna inför sina kommande (oftast) 4.5 år av mer eller mindre renodlade studier. JF borde även skapa och presentera en mer heltäckande guide för de nya studenterna om hur det faktiskt är att studera juridik, vad utbildningen och lärarna förväntar sig av en, tips och trix om programmet, om balans på studielivet och fritidslivet, psykisk ohälsa och en kort överblick om staden m.m. (se exempel i de bifogade bilagorna). Till exempel har de juridiska föreningar i läroverken Lund och Uppsala gjort sådana guider för sina medlemmar (se bifogade bilagor) och det är helt rätt steg för oss att ta också för att täppa igen de luckorna av råd som de nya studenterna behöver. Fördelarna överväger nackdelana här och är tänkt att täppa igen de luckor av erfarenheter som fattas. Guiderna på nämnda läroverk har då oftast presenterats som en mini-föreläsning i början av terminen på T1. Det kostar ingenting att skriva en sådan guide – i stället är kostnaden i personella resurser (lite tid och energi) till att strukturera upp och fördela jobbet med att faktiskt planera och skriva ihop en presentation. Sedan när den guiden är skapad behövs det sen inte särskilt mycket resurser för att uppdatera den (om och när det skulle behövas) mellan intagningsperioderna.
2. Mentorskap/fadderprogram - Är ett utmärkt sätt för att ytterligare skapa gemenskap men framför allt också knyta kontakter mellan de nya studenterna och de senare terminers studenter för ett positivt ändamål. Utbytet här för de senare terminers studenter att ta sig an en mer hjälpande stödroll och utbytet för de nya studenterna att få en tillgång till en person som kan bidra med lite erfarenhet. Ett sådant utbyte skulle vara av stort värde för de som är intresserade. En av de största resurser JF kan bidraga med här är alltså en hjälp på traven för ett sådan nätverkande. Sådana initiativ skulle ju såklart vara av frivillig natur för de som är involverade. Det JF skulle kunna göra här är att erbjuda möjligheten och på något sätt organisera det så att det kan realiseras. Ett sådant initiativ från JF kräver för visserligen lite tid från en person som skulle kunna ha i uppdrag att organisera det (under T1:1) men knappast något som drar mycket tid och det kommer i heller inte med några ekonomiska kostnader. Här skulle ni kunna utvärdera initiativet efter en omgång för att få feedback på de som varit involverade och se hur det har fungerat och inte fungerat. Skulle det vara så att intresse är för svalt eller att det inte skulle fungera så har ni i alla fall ett provat det.
3. Pluggträffar - JF borde bli mer framåt i att vara med i att skapa en pro-social pluggmiljö. Detta gäller speciellt för att skapa en positiv kultur för de nya studenterna i att skapa gemenskap i att också faktiskt plugga tillsammans. Ett förslag och någonting som andra juridiska föreningar på andra läroverk (t.ex. Stockholm, se bifogade bilagor) använder sig av är att pluggträffar för sina nya studenter där de träffas och plugga tillsammans. Många studenter känner sig osäkra eller blyga när de börjar en ny utbildning och de vågar oftast inte själva ta initiativ till sin nya studiesituation trots den gemenskap som insparken för med sig. Basgruppsarbete är en sak – då ska man redan ha varit förbered och pluggat innan för att kunna presentera och bidra till lösning eller diskussion av de juridiska problemen. Men att själva pluggandet är ju det som sker innan basgruppsarbetena. Denna form av initiativ kräver väldigt lite resurser (räcker med att man bokar upp en sal på 2–3 timmar 1 gång i veckan de första 4 veckorna på T1:1 eller liknande) och ställer fram lite kaffe/fika och låter T1:1orna som sedan gå dit och sköta resten. Fungerar det inte – så fungerar det inte, men det här initiativet kostar knappt något och värdena som det medför är höga. Detta initiativ skulle även kunna även varvas med möjligtvis mentorskap/fadderprogrammet samtidigt.
Låt JF bli en starkare kraftkälla för gemenskap, samhörighet, nätverkande bland kursare på olika terminer och bidraga till en mer pro-social pluggkultur. Dessa förslag som nyss har nämnts tar inte bort att JF har kommit en bra bit på vägen men med dessa förslagen skulle JF gå i en ännu starkare riktning att utöka banden i föreningen och de värdena om vad föreningen står för. Det sociala livet kopplat till pluggandet och den gemenskapen det för med sig. Om vi kan täppa igen luckorna för att skapa en mer sammanhållen, nätverkande, gemensam och med mer stress-friare medlemmar där JF samtidigt bidrager till en hälsosammare socialare och bättre pluggkultur för medlemmarna utan att det kostar för mycket resurser, när vi kan göra det – så bör vi göra det också!
/X”
Uppdatering (2023-10-03):
Jag blev inbjuden av utbildningsansvarig i JF:s utskott för att diskutera mina förväntningar, utvärdera min ståndpunkt och se om vi skulle kunna lägga upp en strategi för att ge förslagen genomslagskraft (se bild nedan):
Utbildningsansvarig berättade att han också hade övervägt att förverkliga någon av de idéerna jag kom med på egen hand. Han ville därför hjälpa mig att ge förslagen en chans att bli verklighet. Inför mötet hade han rådfrågat konungen “Lan Jeidö” på institutionen om de associationsrättsliga formella kriterierna för att få styrelsen att ta ställning till motionen, samt vad vår strategi skulle vara för att ge förslagen bästa möjliga genomslagskraft. De kom fram till att det skulle vara bäst att framföra förslagen som en motion på det kommande medlemsmötet den 23 oktober 2023 vilket jag höll med om. På så sätt skulle medlemmarna, den nuvarande styrelsen och den tillträdande styrelsen tvingas att förhålla sig till motionen eftersom den skulle finnas med i dagordningen och därmed behöva protokollföras. Samtidigt diskuterade utbildningsansvarig och jag att syftet med att ta upp förslagen på medlemsmötet var att bidra till en mer engagerad kultur inom den juridiska föreningen i Umeå, genom att visa (främst för de nya medlemmarna) att engagemang också kan och bör komma från medlemmarna. Ett av problemen med att studera vid ett läroverk som tar in endast 120 studenter på programmet per år är att antalet juriststudenter som är medlemmar i föreningen inte är lika stort som på lärosäten med högre årsintag, vilket såklart bara på ren statistisk logiskt resonemang resulterar i ett mindre kollektivt engagemang. Uppdatering om detta kommer att följa! :-)
Uppdatering (2023-10-23):
Varken jag eller utbildningsansvarig kunde delta på grund av hälsoproblem. Men efter mötet fick jag höra utav en i styrelsen som berättade för mig att att motionen togs upp på mötet. Nu är bollen i rullning, och jag får hålla koll på föreningens kommande verksamhetsår för att se om förslagen lyckas förverkligas. Let’s go! En uppdatering om detta kommer att följa om cirka ett år.
Uppdatering (2024-11-07): Läxan?
Resultatet? Ingenting alls, faktiskt. Min motion har inte lett till några förändringar under det gångna året, eftersom inga implementeringar av förslaget har gjorts. Det är minst sagt ledsamt och, inte minst, ytterst korkat av styrelsen. Jag får helt enkelt erkänna min förlust här. Jag har gjort mitt för att försöka åstadkomma en systemförändring och bidra till en positiv kulturell förändring i JF, något som skulle kunna gynna alla medlemmar i många år framåt. Det är ett misslyckande på två sätt: (a) att jag inte kunde närvara vid mötet för att presentera och trycka på mitt förslag för att göra ett bestående intryck, och (b) att det kan krävas en plats i styrelsen för att verkligen kunna genomdriva en förändring. Detta bekräftar min tidigare slutsats och teori – att de som tenderar att sitta i styrelsen gör det främst för att kunna skriva erfarenheterna på sitt CV. Vilket är förståeligt, men också otroligt tragiskt.
Om du, som läser detta inlägg om ett antal år, känner dig inspirerad att förändra kulturen till det bättre t som skulle gynna dig själv och alla andra så får du gärna använda mitt förslag och skicka in det som en ny motion eller dylikt.
Slutsats: Vill man bidra till en förändring måste man vara närvarande och driva hela vägen själv.