Detta blogginlägg är något jag själv hade hoppats få berättat för mig innan jag började studera på universitetet och var nyfiken på hur en typisk dag på juristprogrammet ser ut. Inlägget ger en ram för mina observationer om hur det vanligtvis ser ut för de juriststudenter som studerar på campus.
Kl 08:00-09:00: Anländer till campus
Man anländer till campus mellan 08-09 på morgonen för att gå på en föreläsning (beroende på ämnet eller schemat kan man även ha föreläsningar på eftermiddagen).* Att närvara vid en föreläsning på juristprogrammet skiljer sig inte så mycket från att närvara vid en föreläsning i [valfritt ämne] på gymnasiet eller grundskolan. Den enda skillnaden är att du nu sitter i en större sal, oftast ett auditorium, och föreläsningarna tenderar att vara längre.
[*] Beroende på kursupplägget och var i kursen man befinner sig enligt studieplanen kan det såklart vara så att man inte har många föreläsningar utan istället arbetar med ett seminarium, jobbar på en uppsats eller pluggar inför en tenta. Detta blogginlägg beskriver hur en typisk dag ser ut under den period av studieplanen då man har föreläsningar och seminarier under speciellt de första fem terminerna på Umeås juristprogram.
Om föreläsningarna
Den som är föreläsare på Umeås juristprogram är oftast en lektor, det vill säga en person med forskningsbakgrund i rättsvetenskap (juridik). Föreläsaren använder nästan alltid PowerPoint som verktyg (men ibland händer det att föreläsaren använder whiteboard). När det gäller föreläsningens innehåll brukar föreläsarna göra sina PowerPoint-presentationer tillgängliga på den gemensamma digitala plattformen (Canvas) för kursen en dag innan föreläsningen. Ibland släpps de dock några minuter innan föreläsningen, eller till och med efter föreläsningen. Tyvärr finns det ingen policy på Umeå universitet just nu om att de måste släppa PowerPoint-presentationen innan föreläsningen. Förhoppningsvis kommer detta att ändras i framtiden.
Kvaliteten på föreläsningarna kan variera, men de är generellt sett enligt mig av god pedagogisk kvalitet. Det är oftast lätt att hänga med på föreläsningarna och förstå det som kommer fram på PowerPoint-presentationen. I 95 % av fallen inbjuder föreläsaren till ett öppet frågestundsklimat (ibland kan det vara så att föreläsaren väljer att bara ta frågor mot slutet av föreläsningen på grund av tidsbrist). Vissa föreläsare är extra duktiga. En del föreläsare kan dock vara överpedagogiska, det vill säga deras pedagogiska nivå är för anpassad till en väldigt enkel nivå av kommunikation (dock är detta ovanligt, och hellre det än att man blir osäker på vad föreläsaren försöker förmedla). Medan vissa (få i antalet) föreläsare märks det att lära ut kanske inte är det de helst ville göra *host* någon enstaka doktorand *host*. Men överlag är den överväldigande majoriteten av föreläsningarna och föreläsarna bra på att kommunicera.
Vissa föreläsare har en föreläsningsstil där de nästan hamnar helt utanför det som står i PowerPointen, medan andra (fåtal) följer PowerPointen nästan ord för ord, vilket gör att det ibland nästan vore bättre att ha stannat hemma och läst PowerPointen istället. Beroende på typ av föreläsning föredrar jag personligen en balans mitt emellan dessa två extremer. Generellt har jag också fått en uppskattning för att gå på föreläsningar med professorer, då de tenderar att vara mycket pedagogiska och exakta i sina uttryck så att man bara kan "suga upp" deras kunskap. De flesta studenter (97 %) antecknar föreläsningarna på sin bärbara dator, medan resterande antecknar för hand. Ett föreläsningsområde kan vara allt från 45 till 540 minuter. Om föreläsningen är lång kan det hända att föreläsaren delar upp den på för- eller eftermiddag, eller under två dagar. Medellängden för en föreläsning i ett ämne är 90 minuter, och alla föreläsningar tar en paus vart 45:e minut. Pauserna är tänkta att vara 15 minuter långa, men ibland kortas de ner till 10 minuter eller kortare om föreläsaren har gjort för många utvikningar eller fått för många frågor.
Lunch kl 12:00-13:00:
Det övergripande är att studenter brukar ha med sig sin egen matlåda som de kan värma i någon av de många mikrovågsugnarna som finns på utvalda platser på campus. Det kan dock vara svårt för studenter som värmer sin mat i samhällsvetarhuset att hitta en plats med bord och stolar att sitta vid under lunchen. Lunchruschen börjar i stort sett prick klockan tolv, så en fördel är att vara ute tio minuter innan om det är möjligt. Ibland kan man även äta på något av caféerna eller restaurangerna på campus.*
[*] Ibland arrangerar JF, ELSA eller FEM JUR frivilliga lunchföreläsningar. Då kan vissa studenter välja att delta i dessa under lunchen. De som är aktiva i föreningarna brukar även samlas i sina respektive föreningsrum och äta tillsammans.
Eftermiddag
Klockan 13:00 fortsätter dagen vanligtvis med föreläsningar, eller så tar man sig an veckans seminarieuppgifter. Under programmets obligatoriska kurser har man oftast seminarier två gånger i veckan. Ibland kan det dock bli undantag, som när man inte har något seminarium alls eller till och med har hela tre stycken på en och samma vecka. De veckor man har tre seminarier brukar inte vara så roliga, och oftast beror det på att ett seminarium ställts in veckan innan eller att det är ett resultat av en dålig schemaläggning.
Kl 16:00–17:00 :
Vid den här tiden brukar de flesta juriststudenterna gå hem för dagen. Jag har märkt att förstaårsstudenter ofta har lite svårare att anpassa sig till denna ovanstående disciplin som krävs, men jag har också sett en tydlig utvecklingskurva där man vänjer sig mer och mer ju fler terminer man går. Och ja, där har du en enkel bild av hur en typisk pluggdag på juristprogrammet ser ut.